Ro

En

poza_1 poza_2 poza_4 poza_3 poza_5
Zambetul dvs. este important pentru noi!... Tratamente dentare corecte si comfortabile... Intreaga gama de tratamente pentru toate varstele... Zambetul are uneori nevoie de ortodont... Afla tot ce vrei sa stii despre implantologie...
 

Plombele de  amalgam (metalice): evaluarea riscurilor

 Amalgamul  dentar este un amestec la rece format din argint si mercur , folosit de aproape 200 ani pentru restaurarea dintilor. In prezent este indiscutabil ca amalgamul dentar elibereaza mercur intr-o anumita rata, pentru ca nu este un aliaj real ci o emulsie solida in care materialele componente nu sunt complet reactionate. Numeroase studii printre care si studiile de autopsie au demonstrat niveluri mai mari de mercur in tesuturile persoanelor cu obturatii de amlagam, spre deosebire de persoanele care nu erau expuse in mod similar. Cu cat sunt mai multe obturatii de amalgam, cu atat cresc concentratiile de mercur in aerul expirat, in saliva, sange, urina, diverse tesuturi incluzand ficatul rinichiul, lichidul amniotic, placenta, laptele matern. 
Amalgamul s-a folosit mult timp datorita tehnicii comode, a costului redus, dar si a rezistentei sale la stressul masticator. Prepararea unei dinte in vederea unei obturatii de amalgam impune insa un sacrificiu dentar mai mare in comparatie cu tehnicile moderne adezive  care utilizeaza materiale compozite fotopolimerizabile,  deoarece amalgamul  are nevoie de retentie mecanica.  Prin variatiile de volum ale plombelor metalice datorate variatiilor de temperatura din mediul bucal, pot aparea dureri dentare si chiar fisuri ale peretilor dentari. Transmiterea senzatiei de rece si cald se face mai rapid prin plombele metalice, ducand la sensibilitate dentara. Nu in ultimul rand, este afectata estetica dentara.
Totusi, trebuie discernamant in evaluarea riscurilor. Medicul stomatolog verifica in cadrul controlului periodic restaurarile mai vechi de amalgam , iar in cazul in care  sunt obturatii mici, corect adaptate, nu se indeparteaza ci se verifica in timp. Daca sunt  mai multe obturatii vechi, voluminoase, trebuie avut in vedere riscul toxic de expunere la mercur al persoanei respective si se recomanda indepartarea lor.  Indepartarea obturatiilor de mercur se face cu atentie, folosind instrumente cu jet de apa pentru a preveni evaporarea si inspirarea mercurului, precum si aspirator puternic salivar.
  In prezent sunt preferate restaurarile dentare albe, din compozit fotopolimerizabil, cu rezistenta si estetica corespunzatoare. 

        Albirea dentara profesionala

Albirea dentara se realizeaza de peste un secol, desi procesul nu este pe deplin inteles. Se presupune ca peroxidul de hidrogen elimina particulele cromatice din interiorul dintelui. Inainte de practicarea albirii trebuie determinate cauzele coloratiilor pentru a alege tehnica corecta si pentru a informa pacientul in legatura cu posibilitatile si limitele tratamentului de albire. Petele externe (depunerile de tartru, de placa bacteriana) trebuiesc mai intai indepartate prin detartraj ,periaj dentar profesional si eventual jet cu bicarbonat. Albirea este indicata pentru toate tipurile de pete interne ale dintilor vitali si devitali, datorate varstei, geneticii, nicotinei, alimentelor si bauturilor colorate. Coloratiile cauzate de tetraciclina reactioneaza cel mai greu la albire. 
Albirea dentara se poate face in cabinetul stomatologic, cu produse profesionale mai concentrate. Este necesara mai intai izolarea gingiei si obrajilor, apoi se aplica un gel pe suprafetele dintilor. Unii producatori recomanda ca gelul sa fie expus suplimentar la o sursa de lumina cu halogen pentru a accelera procesul de albire, ipoteza inca discutabila. De obicei, rezultatele de modificare a culorii se pot observa dupa o singura sedinta .
Albirea se poate face si la domiciliu, pacientul trebuind sa poarte in timpul noptii gutiere cu gel de albire. Studiile au aratat ca sensibilitatea dentara din cursul albirii este de obicei moderata si dispare dupa incetarea tratamentului de albire. 
 Tratamentul la domiciliu nu este indicat la pacientii alergici la ingredientele produuslui de albire. Se recomanda evitarea albirii la femeile insarcinate sau in perioada alaptarii datorite riscului de inflamatie gingivala. 


 Dintii nostrifac parte dintr-un sistem

     Si dintii nostri fac parte dintr-un sistem... organismul nostru este un sistem complex , in care dezechilibrul aparut la un anumit nivel are efecte asupra celorlalte componente ale sistemului .
De exemplu , diabetul zaharat este o boala a pancreasului endocrin care determina cresterea glicemiei, cu aparitia de complicatii renale, cardiace, neurologice, oftalmologice. Diabetul zaharat determina o fragilitate vasculara care creste riscul de hemoragie prelungita postextractionala. Imunitatea este scazuta la acesti pacienti, riscul infectiilor fiind mare dupa o interventie sangaranda in cavitatea orala. Acesta este doar un exemplu de boala generala a organismului care impune un protocol special de tratament stomatologic, pentru a evita aparitia complicatiilor.
Un alt exemplu il constituie riscul de aparitie a endocarditei bacteriene la pacientii cu boli cardiace anterioare predispozante, dupa ce se efectueza un tratament stomatologic fara a urma un protocol de protectie. Bolile cardiace care predispun la aparitia de endocardita bacteriana dupa un tratament stomatologic sunt: difunctii ale valvulelor cardiace de cauza reumatismala, leziuni intracardiace corectate chirurgical, stenoza aortica etc. 
Bacteriile pot ajunge la nivel cardiac prin mai multe porti de intrare: dupa extractie dentara, dupa detartraj, dupa aparitia unui abces dentar, dupa interventii medicale in sfera ORL, urologie, ginecologica, digestiva. Este importanta discutia cu pacientul pentru a afla de existenta bolilor cardiace anterioare, astfel incat sa se realizeze un protocol de protectie a acestor pacienti, de cele mai multe ori fiind necesar un tratament preventiv cu antibiotice.